Перед тим як купувати ковзани для фігурного катання, визначтеся, як і де ви хочете кататися і наскільки професійно вмієте це робити. У спортсменів-фігуристів проблеми вибору черевиків і ковзанів (лез) не існує: вони залишаються вірними одній і тій же моделі протягом багатьох років. Допомога при виборі ковзанів для фігурного катання може знадобитися тим, хто вирішив зайнятися фігурним катанням просто для задоволення.
 
Черевики для фігурного катання
Спеціальне взуття для фігурного катання може бути виготовлене з натуральної шкіри, штучної шкіри або штучного матеріалу СР93. Кожен варіант має як плюси, так і мінуси. Черевики зі шкіри теплі, добре поглинають вологу і відмінно приймають форму ноги. Черевики зі штучної шкіри легше натуральної, не промокають і тривалий час зберігають свій вигляд. Матеріал СР93 відрізняється легкістю, високою водостійкістю і стійкістю до пошкоджень. Усередині черевик покритий штучною замшею, вологонепроникною та стійкою до поту. Підошва у ковзанів аматорського рівня з пластику або гуми, у професійних ковзанів - шкіряна.
 
Новачкам краще вибрати не дуже жорсткі черевики і не дуже м'які черевики, щоб при присіданні можна було хоч і з зусиллям, але зігнути гомілковостопний суглоб. Людям з великою вагою більше підійдуть черевики жорсткіші.
 
Леза для фігурних ковзанів
Леза бувають литими і знімними. Лезо фігурного ковзанка має зубчики, але вони не призначені для штовхання. Також леза для фігурних ковзанів відрізняються виступаючим десь на два см за п'яту черевика кінцем. Сталь, з якої робляться леза, може бути м'яка і тверда. Чим твердіше лезо, тим вище його якість і рідше треба точити. Важливо при виборі ковзанів звернути увагу на конфігурацію, дугу лез. Не можна, щоб лезо було абсолютно прямим. Носок і п'ятка повинні бути трохи підняті щодо плоскої середньої частини.
 
Розмір і повнота черевика
При покупці фігурних ковзанів першорядне значення має вибір розміру ковзанів. Комфорт при катанні залежить саме від правильно підібраного розміру. У занадто вільного черевика висока ймовірність підвернути ногу, так як вона буде хитатися. Фігурист повинен відчувати ногу в черевику і керувати нею. Ковзани випускаються не тільки різних розмірів, але і різної повноти. Часто черевик підходить по довжині, але занадто широкий або вузький, тоді просіть ковзани того ж розміру з іншою повнотою. Повнота, по суті, це ширина стопи. Якщо у вас дуже широка стопа, тоді можна придбати черевик трохи довший, щоб він краще підходив і по ширині. Це не має великого значення, якщо задник щільно прилягає до п'ятки.
 
Купуючи черевики дітям можна вибрати трохи більший розмір, так як нога малюка росте. Однак, краще орієнтуватися на інтенсивність занять і рівень майстерності дитини.
 
Примірка
При підборі ковзанів приміряйте їх на такий носок, в якому будете кататися. Надіньте розшнурований черевик, поставте ногу на п'ятку і добре надавіть п'ятою убік задника черевика. Нога повинна щільно сісти, впираючись в задню частину черевика.
 
Що стосується правильної шнурівки ковзанів: черевик потрібно шнурувати знизу вгору. У носка - слабше, в області підйому ноги - щільніше, в області верхніх гачків - слабкіше. Це максимально зафіксує п'ятку і захистить голеностоп від травм. Якщо правильно зашнурувати ковзани - поворухнути ногою всередині черевика вже не буде можливості. Черевик не повинен бовтатися, але і тиснути на щиколотку. Притримуючи задник черевика, перевірте, чи можна відірвати п'яту від підошви. Перевірте, чи рівно стоять ковзани, коли ви стоїте. Якщо ви присідаєте, шкіра черевика не повинна сильно морщитися у гомілковостопного суглоба.
 
Як розношувати ковзани
Ваші нові ковзани можуть бути дуже зручними, але щоб зберегти їх такими, варто виконувати кілька нескладних правил протягом перших 4-6 годин катання. По-перше, не стрибайте. Черевики повинні розношуватися поступово, а навантаження від стрибків може призвести до появи небажаних згинів і навіть тріщин. По-друге, в цей період катання варто іноді зупинятися і перев'язувати шнурки - вони також розношуються, вірніше, розтягуються, через це в певний момент черевики перестають щільно сидіти на нозі.