Для їзди на велосипеді необхідний спеціальний спортивний одяг. Головне завдання такого велоодягу - сприяти комфорту і зручності в будь-якій місцевості, за будь-яких погодних умовах. Правильно підібраний велоодяг посприяє досягненню кращих результатів у швидкості, зниженню відчуття втоми від тривалої поїздки, отриманню задоволення від пересування на своєму велосипеді.

Веломайки

Особливості велосипедних майок:

- облягаючий фасон (для зниження опору повітря при русі, виключення розвивання одягу при їзді);

- комір-стійка (для захисту шиї від сонячних променів і збереження тепла);

- блискавка на грудях (для вентиляції і зручності одягати чи знімати майку через голову);

- розстібна блискавка по всій довжині; - розширені плечі (для зручності при витягнутих руках);

- кишені на спині (зручно експлуатувати під час пересування на велосипеді);

- довгаста задня частина (для вкриття спини та попереку);

  - наявність світловідбиваючих елементів (для їзди в нічний час).

Веломайка відрізняється також високотехнологічним матеріалом, який сприяє швидкому випаровуванню вологи і забезпечує відчуття комфорту і сухості.

Особливості зимового велоодягу:

- щільна тканина з внутрішнім шаром, «начосом» (для термоізоляції під час їзди);

- подовжені рукава (для утеплення рук).

Велошорти, велотруси

Особливості, властиві велошортам:

- еластичність (забезпечує свободу рухів);

- наявність в паховій області «памперсу» - спеціальної прокладки з м'якого і «дихаючого» матеріалу (знижує тертя і тиск від сідла і вбирає зайву вологу).

Спробуйте різні види «памперсів» і виберіть найбільш підходящий. Існують «памперси» в яких найкраще число сегментів в конструкції - 6 або 8 - для більш комфортної посадки. Але є й такі, в яких відсутня сегментна будова. Пом'якшувальний шар зазвичай з м'якої тканини (штучна замша), яка знижує тертя, «дихає», вбирає вологу та амортизує удари і вібрацію. При виготовленні велошорт застосовують спеціальні матеріали з антибактеріальними властивостями. Штанини - подовжені, щоб уникнути натирання шкіри ніг об сідло, з резинкою, що фіксує їх на нозі і не дозволяє зміщуватися. Основна частина шосейних велошорт має еластичну резинку в талії або лямки на плечі. Велошорти для МТБ крім внутрішніх шортів з еластичного матеріалу мають зовнішній шар-оболонку. Талія може бути з застібкою на гудзик або гачок.

Серед любителів велоспорту популярні велотруси з лямками і без резинки на талії. Лямки в основному виробляються з тонкої тканини з сітчастою структурою, для досягнення максимального «дихаючого» ефекту.

Існують моделі для жінок - спідниця-шорти: нижня частина виробу - велошорти і верхня частина - коротка спідниця.

Велоштани, велорейтузи, гамаші

Велоштани і велорейтузи використовуються для холодної погоди. Вони так само як і велошорти мають "памперс" і володіють такими ж властивостями. Крім того, у велоштанів може бути зовнішній вологозахисний шар і світловідбиваючі елементи.

Існують велоштани без «памперсу», їх можна використовувати, наприклад, для катання на лижах або бігу. Під велоштани або на них для їзди на велосипеді можна надіти велошорти.

Гамаші - окремі штанини, як панчохи, для утеплення під час поїздки. Існують гамаші та рукава для утеплення і ніг, і рук.

Велосипедні куртки

Вибираючи зимову велокуртку, орієнтуйтеся на найнижчу температуру, при якій ви будете її використовувати. Але не варто занадто утеплятися, щоб не привести організм до перегріву і втрати комфорту. При їзді в дуже холодну погоду під велокуртку можна одягнути термобілизну.

Зимові велокуртки і велоштани в основному роблять із мембранної тканини, яка не пропускає вітер. Велокуртка може бути зроблена з вітрозахисної тканини як в цілому, так і частково. Також тканина велокуртки відрізняється і «дихаючими» властивостями, для відведення зайвої вологи і тепла при інтенсивній їзді.

Для їзди в дощову погоду можна підібрати велокуртку з вологозахисного матеріалу. Такі куртки відрізняються подовженою задньою частиною і рукавами, звуженими на кінці, для захисту від проникнення вологи. Є моделі з великим капюшоном, який здатний накрити голову навіть в велошоломі. Але такі куртки найгірше «дихають».

Велосипедне взуття

До спеціалізованого велосипедного взуття відносяться велотуфлі для контактних педалей. Вони являють собою жорстку конструкцію з непохитною підошвою, жорсткими п'ятою, носком і специфічними характеристиками. Веловзуття повинне ідеально сидіти при примірці, воно не повинне бути малим. Так як конструкція жорстка, велосипедні туфлі не розношуються. І не варто сподіватися «звикнути» до незручних для вас велосипедних черевиків, згодом дискомфорт буде лише збільшуватися. Жорстка конструкція носка й п'яти, розташованих на жорсткій підошві, повинні утворювати «ложе», куди повинна затишно входити ступня. П'ятка у веловзутті має бути глибокою і облягаючою, щоб щільно охоплювати і тримати п’ятку ноги. Остаточна підгонка взуття під ваші ноги проводиться за допомогою різного роду регулювань ремінцями. Важливий чинник - вентиляція взуття, яка дуже необхідна в жарку погоду. Вентиляція ступнів повинна бути цілою системою, що включає в себе як добре продумані отвори, так і матеріали, з яких зроблене взуття, і по можливості «дихаючу» підкладку. Початківці велосипедисти можуть розгубитися при виборі веловзуття. Насправді все, що вам потрібно знати, - де, коли і як ви використовуєте свій велосипед. Коли ви чітко знаєте, на які відстані і як довго їздите, вибір обмежується буквально декількома моделями.